DDS rodina standardu

DDS 🌀 je plně decentralizovaná komunikační platforma (technologii) pro sdílení dat v reálném čase mezi různými zařízeními a aplikacemi s možností ovlivňovat parametry přenosu pomocí externí konfigurace (QoS).

Tato technologie je založena na EDA – architektuře řízené událostmi a DCA – architektuře zaměřené na data.

DDS je standardizovaná technologie, která je tvořena několika standardy. Z kterých standardů se technologie DDS skládá je obsahem tohoto videa.

Když budete chtít ve svém systému sdílet data, pomocí této technologie, tak budete potřebovat využít knihoven a jejich aplikačního rozhraní.

Je několik open sourcových a komerčních implementací standardizované technologie DDS, které můžete využít. Jednotlivé implementace jsou sice v základu interoperabilní (vyhovují standardu), ale jejich funkčnosti se liší (obsahují rozšíření oproti standardu).

Specifikace standardu vznikla již v roce 2004. Standard spravuje od té doby konsorcium Object Management Group (OMG).

Jednotlivé standardy se vyvíjí a standardů v rodině protokolů DDS stále přibývá, tak jak vznikají nové požadavky.

Jaké standardy tedy můžeme v rodině protokolů DDS nalézt?

Ty nejzásadnější jsou.
DDS – DCPS: Definuje model komunikace Data-centric publish subscribe (DCPS). Tato specifikace obsahuje terminologii a význam entit (Participant, Publisher, Subscriber, Data Writer, Data Reader, Topic – jméno, typ a QoS) a API. To znamená, že při výměně implementace DDS není potřeba měnit kód aplikací (má to svá určitá omezení, ale v základu to funguje).

DDSI-RTPS: Tento standard obsahuje popis komunikačního protokolu, tzn. veškeré implementace DDS spolu dokáži komunikovat. Určuje tak, jak se data mapují, de/serializují, jak vypadá zpráva a jaké jsou její typy, a jakým způsobem jsou zprávy zasílány a jak se mohou aplikace vyhledat.

Standardy se postupně vylepšují.

Nejnovější API – data centric publish subscribe je z roku 2015.
Nejnovější specifikace protokolu pro komunikaci je z roku 2019.

Pak vznikl v roce 2012 zásadní standard DDS-XTYPES – rozšiřitelný typový systém, který umožňuje systému zabezpečit zpětnou a dopřednou kompatibilitu datových modelů.
Ten je nyní ve verzi z roku 2020.

Pak v roce přibyly specifikace pro Java a C++ API, čímž reagovali na nové možnosti verze jazyků Java 5 a C++11 a na standard DDS-XTYPES.

V roce 2015 pak vznikl stanadard DDS Security, který specifikuje způsob zabezpečení mimo TLS Transport Layer Security a Datagram TLS. Autentizace, řízení přístupu, šifrování, logování, značkování.

Přibyly i další specifikace jako
DDS Web pro možnost k DDS přistupovat přes Web. 2016
DDS RPC – pro možnost komunikace pomocí modelu request/reply 2017

A nejnovější standard DDS For Extremely Resource Constrained Environments – DDS-XRCE.
Který byl vytvořen specificky pro komunikaci malých zařízení (málo paměti a výpočetního výkonu), které využívají nespolehlivé bezdrátové linky pro komunikaci. Tento byl standardizován na začátku roku 2020.

Toto jsou tedy jednotlivé standardy, které tvoří technologii DDS a které ji zaručují neodmyslitelné místo v rámci průmyslového internetu věcí.

Zajímá-li vás technologie Data Distribution Service™ (DDS)🌀, tak se přihlaste to skupiny DDS v Akci (LinkedIn). www.pavelpohanka.cz

PP
Author: PP

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *