5 důvodů, proč používat jednotný, jednoduchý, rozšiřitelný datový model

Mnoho společností má v dnešní době problém😟 se svým informačními systémy.

Proč je to tak? Jak tyto společnosti rostly, pokaždé, když potřebovaly vyřešit obchodní problém, postavily, koupily nebo si pronajaly aplikaci, která jejich problém vyřešila. Ale teď, když chtějí integrovat další, zjistí, že to není snadné, protože mají tolik dat a aplikací pro integraci.

Když budujete IT systémy pro svůj podnik🏢, měli byste svůj systém pečlivě navrhnout tak, aby vám dobře sloužil dlouhá léta.

Říkáte si asi… dobře, to chci.

Ale jak to uděláte?

Dave McComb, prezident a spoluzakladatel Semantics Arts, mluví o řešení ve svých knihách
👉 Software Wasteland
👉 Data-Centric Revolution

Mluví o jednotném, jednoduchém a rozšiřitelném datovém modelu, který dovede vaši organizaci k tomu, aby byla zaměřena na data – data-centric.

Jaké výhody vám ale přináší takový datový model pro vaši organizaci?

Zde je 5 důvodů, proč byste se měli soustředit na data.

1️⃣ Takový datový model umožňuje vytvořit systém, ve kterém jsou na sobě poskytovatelé dat a konzumenti dat nezávislí časově a prostorově navzájem. Jsou závislí jen na datovém modelu. Aplikace je tak možné nahrazovat bez toho, aniž bychom ovlivnili funkci celého systému.

2️⃣ Jednotný datový model usnadňuje integraci aplikací a dat (propojování a slučování), protože pro aplikace je znám význam jednotlivých položek, který je jednoznačný (nejsou dvě položky podobného/stejného významu s různým názvem). Aplikace pak používají části tohoto jednotného datového modelu pro vzájemnou komunikaci a dotazování se na data mezi aplikacemi.

3️⃣ Jednoduchý datový model, který obsahuje vše potřebné, ale přitom neobsahuje tisíce položek umožňuje vytvořit systém, který je jednoduší, levnější a spolehlivější.
Rozšiřitelný datový model umožňuje datový model (a celý systém) jednoduše adaptovat na nové požadavky (méně kódu znamená méně chyb).

4️⃣ Rozšiřitelný datový model umožňuje datový model (a celý systém) jednoduše adaptovat na nové požadavky (provádět změny datového modelu bez omezení funkčnosti celého systému).

5️⃣ Takový datový model snižuje složitost systému tím, že zabraňuje vytváření izolovaných zdrojů dat. Je to z toho důvodu, protože každá vytvořená, zakoupená nebo pronajatá aplikace, která nevyužívá jednotný datový model, přispívá ke složitosti systému (přidáním dalšího izolovaného datového modelu, který je nutné integrovat s ostatními).

Vytvoření takového modelu si lze představit jako vytvoření standardu pro komunikaci v rámci podniku, který musí každá aplikace splnňovat (vaše datová strategie).

Aby toto vše byla pravda a pomohlo to vaší firmě soustředit se na data, navrhuje Dave McComb používat technologie jako znalostí grafy (knowledge graphs), sémantické technologie (semantic technologies) a na modelem řízené architektuře (MDA).

Když se přesuneme z podnikové úrovně na úroveň fyzických zařízení, můžete použít Data-Distribution Service ™ 🌀, abyste se soustředili na data. Má rozšiřitelný datový model, decentralizovaně odděluje producenty dat a konzumenty dat a výrazně zjednodušuje integraci mezi aplikacemi a zařízeními.

Doufám tedy, že jste si uvědomili výhody zaměřeni se na data, a doporučuji vám si přečíst nebo poslechnout knihy nebo videa od Dave McComba, abyste se dozvěděli více.

A pokud vás zajímá architektura zaměřená na data, přejděte na www.pavelpohanka/dca, kde si můžete stáhnout myšlenkovou mapu s dalšími informacemi o tom, co je to architektura zaměřená na data (data-centric architecture).

PP
Author: PP

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *