|

Funguje DDS bez multicastu?

Technologie DDS je neodmyslitelně spojena s použitím multicastu. 

DDS používá multicast pro vyhledávání a zajištění nízké latence a škálovatelnost sdílení dat. Protože data mohou být odeslána pouze jednou, i když je více příjemců, která tato data vyžadují. 

S rostoucím využitím různých živých vysílání se multicast bude využívat stále více.

Nicméně s tím multicastem to není tak jednoduché. A na to se právě v krátkosti podíváme v tomto videu🎞️👇.

Multicast využívá nespojovaný transportní protokol UDP. Takže je nespolehlivý a pro zajištění spolehlivého multicastu je ptřeba ho implementovat, to dělá technologie DDS pomocí protokolu Real-Time Publish-Subscribe™ (DDS-RTPS™).

Z pohledu technologie DDS multicast není vyžadován. DDS bude fungovat také, ale bez multicastu se zvýší množství dat, které je sítí přenášeno. Je to zejména z toho důvodů, že DDS vyhledává ostatní DDS aplikace a neustále kontroluje jejich přítomnost v systému a bez multicastu se data musí přenášet unicastově. Jak vyhledávání u DDS funguje a na co si dát pozor jsem již řešil v jiném příspěvku.

Problém s multicastem je, že musí být v síti podporován. V lokální síti to není problém, ale když budete potřebovat komunikovat multicastem mezi LAN třeba přes Internet, tak to už je problém, protože v Internetu multicast povolen není. Multicast není navržen na takové nasazení a je to složité a zvyšuje to provoz na síti. Proto se v takové situaci nejčastěji používají SW brány nebo routery, které přenesou data unicastově.

A teď si vezměte situaci, kdy potřebuji komunikovat pomocí multicastu bezdrátově přes wifi. Na wifi multicast funguje, ale má to určitá omezení.

👉 Větší ztrátovost paketů – kvůli překážkám a vzájemnému rušení. Wifi neřeší sama znovuposlání paketů. Není tam žádné řízení toku dat.
👉 Nižší přenosové rychlosti – nicméně platí zde Moorův zákon, kdy wifi začínala se 2Mbity, tak nyní jsme po dvaceti letech na 10 Gbit u Wi-Fi 6.

Nicméně tady, bych řekl, že schopnosti multicastu jsou na wifi stále zlepšovány.
Multicast je také podporován v sítích 5G, která dosahuje také rychlostí 10 Gbit/s.

Závěr tedy je, že multicast není problém provozovat v lokálních sítích a to ani bezdrátových a DDS ho může využívat.

V případě nasazení ve větším měřítku, s více routery je už potřeba použít další software, který nám umožní routovat mezi multicastovými sítěmi a často tedy i mezi DDS sítěmi.

PP
Author: PP

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *