|

Integrace aplikací je stále velký problém!

Internet věcí je založen na DATECH, jejich získávání, zpracování a sdílení. Vytvoření složitějších systémů však není jednoduché. Hlavním problém je integrace aplikací. A na to se podíváme v tomto videu🎞️👇.

Proč tomu tak je?

Je to kvůli tomu, protože v rámci IoT jsou vytvářena různá data, která je potřeba přenášet často ve velkých objemech, umožnit nad těmito daty provádět analýzy, sdílet výsledky s ostatními a to v reálném čase a v rámci bezpečného řešení.

Problém není ani tak v tom, že aplikace jsou vytvářeny v různých časech, různými subjekty a často bez znalosti budoucí spolupracující strany.

Problém je v tom, že historicky se všichni napřed zaměřují na funkčnosti a nemyslí na to, že se budu někdy integrovat s dalšími aplikacemi. Dřív to prostě nebylo potřeba.

Nicméně dnes již nejsme ve světě, kdy stavíme obrovské aplikace, které nekomunikují s okolím. Dnes potřebujeme všechno integrovat se vším. A u integrace vždy skončíte na potřebě znát datový model.

Způsobem, který se dnes nejčastěji používá pro integrování aplikací je pomocí API. Mrkněte na integromat, kolik toho je.

Jenže integrujete-li víc systému dohromady, tak se vám to může pekelně prodražit. Vytvořit API něco stojí. 2-3 měsíce práce (tzn. cca 250 tisíc). A pak je potřeba rozhraní udržovat. Peníze to stojí i protistranu, která musí API rozhraní implementovat a upravovat.

Abychom tedy snížili cenu integrace, tak potřebujeme jiný přístup než pomocí API, který se nebude zaměřovat tolik na funkčnosti, ale na integraci s ostatními.

Tomuto přístupu se říká Data-Centric přístup. Ten propaguje jednotný, co nejjednodušší a rozšiřitelný datový model jako základního prvku systému a tato data jsou využívána aplikacemi.

💡 Integrujete se tak s daty, a ne s aplikacemi.

Aplikace pak nebudou tak složité. Tento trend se začíná již velmi silně prosazovat, kdy jsme schopni vytvářet aplikace šité na mírů různým uživatelům podle jejich potřeby. Mrkněte se na no-code nebo low-code aplikace jako je třeba AppSheet od Google.

Nicméně takto se dá dobře dostat k datům, která jsou v klidu – data at rest, která jsou někde uložena.

Ale v případě, že potřebujete zpracovávat data v pohybu (data in motion), tak už potřebujete jiné Data-Centric technologie.

Takovou technologií je třeba i Data-Distribution Service™, která vám umožňuje vytvořit jednotný, co nejjednodušší, rozšiřitelný datový model jako základ vašeho systému.

Jestli se chcete dozvědět o technologii DDS® více, nebo potřebujete učinit rozhodnutí zdali je tato technologie vhodná pro vaše řešení, tak se podívejte na stránky www.pavelpohanka.cz/technologie, které vás dovedou k tréninku o technologii DDS, kde se dozvíte o této technologii vše potřebné.

PP
Author: PP

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *